Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

 

Meghívjuk Önt a várhosszúréti Buzgó barlang látogatására. A barlang tapasztalt túravezetőkkel, teljes barlangász felszerelésben látogatható.
  Páratlan szépsége miatt 1995-től a barlang a Világörökség részét képezi. A túraútvonal a Rozsnyói Barlangászok Cseppkövéhez vezet, ami tulajdonképpen egy gigantikus, 34 m magas cseppkőoszlop. Jelenleg a Guiness Rekordok Könyvébe is be van írva, mint a világ legnagyobb cseppköve. Annak ellenére, hogy ez ma már nem igaz, ez egy monumentális természeti képződmény, melynek a mérsékelt éghajlati övezet barlangjaiban nincs párja. A 450 m hosszú túraútvonal fapadokkal van kiépítve, mellyekkel a barlang teljes főágán végigfolyó patakot küzdjük le. Azonkívül a látogatók a túra során egy tó fölött drótkötélpályán haladnak át. A kötélen való áthaladás nem nehéz, viszont nem mindennapi élmény. A legfiatalabb látogató 6 éves, a legidősebb 76 éves volt, úgyhogy a túra mindenki számára alkalmas. A 15 éven aluli gyermekek azonban csak a szülőkkel, vagy más felelős személlyel vehetnek részt a túrán. A barlangba jó túracipő ajánlott. 
 A látogatók a túravezetőkkel a Várhosszúréti (Krásnohorská Dlhá Lúka) Jozefína panzió udvarán találkoznak, ahol a Barlangászati Vezetőszolgálat raktára található. A felszerelés kiosztása után a látogatók a barlang bejáratát gyalog közelítik meg (kb.1 km). Ezen az útvonalon is találhatók érdekességek, melyeket érdemes látni. 1.7. és 31.8 között a túrák a hét minden napján 10.00 és 13.00 órakor indulnak (hétfőn is !). Szezonon kívül az időpontot telefonon (0905412048) vagy e-mailen (stankov@ke.psg.sk| kell előre egyeztetni. Mivel a barlang védelme érdekében a látogatók napi létszáma korlátozott, ajánlatos az időpontot a főszezon idején is előre egyeztetni.